Sound in Motion   

     Promoting Adventurous Music and Things

Archief 2015

PROGRAMMA VOORJAAR 2015 

Ook voor 2015 blijft muzikaal avontuur centraal staan in de OORSTOF-serie. Na een fantastische eerste reeks OORSTOF-concerten in het najaar van 2014 - check onze archiefpagina 2014 - gaan we opnieuw van start op zaterdag 24 januari 2015. Ontdek de geplande OORSTOF-concerten van het nieuwe seizoen verder op deze pagina.

za 24 januari 2015 - 20.00 u. > Zuiderpershuis, Waalse Kaai 14, Antwerpen
EVAN PARKER - STEVE NOBLE - JOHN EDWARDS
+ CORTEX feat. Thomas Johansson, Kristoffer Alberts, Ola Høyer, Gard Nilssen
VVK - 12 EUR / KASSA - 15 EUR

Verschillende generaties improviserende muzikanten bij elkaar brengen, het is een nobele doelstelling. Maar soms overtreft de werkelijkheid deze wenselijkheden echter moeiteloos. Zo bundelt het stellaire trio van Evan Parker (sax), Steve Noble (drum) en John Edwards (bas) al verschillende generaties Engelse improvisatoren die wereldwijd het verschil maken. Gekoppeld aan de jonge honden van Cortex - een sublieme band die een bijzonder gretige nieuwe generatie Noorse muzikanten vertegenwoordigt - krijgen we op een avond een fantastisch stukje muzikale geschiedenis, een schitterend auditief momentum en een vleugje sonische toekomst te horen. We laten de teugels dus met plezier vieren voor wat ongetwijfeld een memorabele start zal worden van de nieuwe OORSTOF serie.

EVAN PARKER - STEVE NOBLE - JOHN EDWARDS

Saxofonist Evan Parker wordt 71 in 2015 en is zonder enige twijfel een van de drijvende krachten in de internationale improvisatiescene. Met zijn intrigerend saxspel drukt hij altijd weer een unieke stempel op samenwerkingen met artiesten als Cecil Taylor, Paul Bley, Anthony Braxton, Scott Walker, Robert Wyatt, David Sylvian, Chris Corsano of Squarepusher en haalt improvisatie steeds verder uit het elitair isolement.Drummer Steve Noble op zijn beurt bezorgde Freakscene’s Summer Bummer afgelopen zomer een absoluut hoogtepunt met zijn hyper gedetailleerde en gelaagde drumfills in duo met SunnO)))’s Stephen O’Malley. Hij groeide de laatste jaren uit tot een van de meest gegeerde improvdrummers, getuige zijn samenwerkingen met schoon volk als Rip Rig and Panic, Derek Bailey, Matthew Shipp, Ishmael Wadada Leo Smith, Peter Brötzmann en Joe McPhee.


John Edwards is een bassist buiten categorie. Zijn muzikale honger is onstilbaar. Dat blijkt uit de meest diverse samenwerkingen die hij sinds de jaren tachtig aangaat. Namen als B-Shops For The Poor, God en Sonicphonics of Evan Parker, Mark Sanders, Tony Bevan, Veryan Weston, The London Improvisers Orchestra en Chris Corsano, Yellow Swans, John Wiese en C Spencer Yeh spreken voor zich.

evanparker.com
www.efi.group.shef.ac.uk/musician/mnoble.html
www.efi.group.shef.ac.uk/musician/medwards.html


CORTEX feat. Thomas Johansson, Kristoffer

Alberts,

Ola Høyer, Gard Nilssen

Of het nu jazz is, improvisatie of compositie, de nieuwe lichting Noorse muzikanten gaan er mee aan de haal en doen er wars van huidige trends of stromingen gewoon hun ding mee. Cortex het krachtige kwartet van trompetspeler Thomas Johansson, saxofonist Kristoffer Alberts, bassist Ola Høyer en drummer Gard Nilssen is duidelijk geïnspireerd door de Amerikaanse avantgardejazz uit de jaren zestig en zeventig met echo’s van grootheden als Don Cherry, Ornette Coleman en Archie Shepp. Maar met een hedendaagse, frisse benadering geven ze het geheel een volledig eigen draai.


Thomas Johansson - eervol lid van All Included en Paal Nilssen-Loves Large Unit - levert de compositorische canvas waarbinnen het kwartet excelleert. Dat horen we terug op de schitterende eerste releases Resection en Göteborg en op de meeste recente cd voor Cleanfeed toepasselijk getiteld Live ! Hoeveel energie deze jonge klankenstormers te over hebben zal blijken tijdens deze dubbelbil met Parker, Noble & Edwards, want ook voor Cortex is het podium als een tweede natuur. Afspraak 24 januari in het Zuiderpershuis !

www.thomasjohansson.no

Bespreking van Cortex: Live ! op Enola > klik hier !

___________________________________________

wo 18 februari 2015 - 20.00 u. > CcBe, Driekoningenstraat, 126, Berchem
DANIEL LEVIN & MAT MANERI
+ LAURENS SMET & HUGO ANTUNES

VVK - 8 EUR / KASSA - 10 EUR

DANIEL LEVIN & MAT MANERI

Freejazz en improvisatie, klassieke en hedendaagse compositie, microtonaliteit en experiment het is slechts een greep uit de elementen die we terugvinden in het werk van de Amerikaanse cellist Daniel Levin. Dat mag blijken uit zijn fascinerend solowerk en uit het indrukwekkende palet van samenwerkingen die hij de afgelopen jaren ontwikkelde. Denk hierbij aan artiesten als Billy Bang, Borah Bergman, Nate Wooley, Tim Berne, Anthony Braxton, Andrew Cyrille, Mark Dresser, Joe Morris, William Parker of Ken Vandermark, Chris Corsano, Joe McPhee en Ingebright Haker Flaten die we pas nog aan het werk zagen in de OORSTOF-serie van 2014.


Voor deze unieke concertavond in de OORSTOF-serie koppelt Daniel Levin de dynamische en erg fysieke benadering van zijn cello aan de uitdagende viool- en altvioolklanken van de New Yorkse componist en improvisator Mat Maneri. Als zoon van de legendarische saxofonist Joe Maneri krijgt hij all things jazz en improvisatie met de paplepel ingegeven. Hij werkte samen met muzikanten als Cecil Taylor, Matthew Shipp, Joe Morris, Paul Motian, Roy Campbell en Joe McPhee en bestiert eigen projecten en bands als leider sinds 1996. Zijn werk vinden we terug op labels als ECM, Leo, Clean Feed en hatOLOGY.

http://daniel-levin.com/
http://www.ecmrecords.com/Background/ECM/1700/Bgr_1719.php

LAURENS SMET & HUGO ANTUNES

Laurens Smet maakt indruk als basanker bij Ifa y Xango, Bolhaerd, O.Orkin’s Insect Zoo, Tandapushi en Bambi Pang Pang een kwartet met de legendarische drummer Andrew Cyrille. Op vraag van OORSTOF stelde hij een uniek Belgisch-Zweeds sextet samen dat onder de naam Laurens Smet Anvers Stock Trade wist te verrassen tijdens het afsluitend concert voor de OORSTOF-serie van 2014.

Voor OORSTOF 2015 gaat hij nu een nieuwe uitdaging aan. Naar analogie met het duo van Daniel Levin en Mat Maneri blijft Smet binnen de avontuurlijke klankwereld van de snaarinstrumenten en vormt hij een duo met de in Brussel residerende Portugese bassist Hugo Antunes. Samen met Nate Wooley en Chris Corsano stond Antunes in 2014 volop in de belangstelling met de schitterende release Malus voor NoBusiness Records.

www.laurenssmet.com
hugoantunez.wix.com/hugoantunes

___________________________________________

za 28 februari 2015  - 20.00 u. STIPT  > Zuiderpershuis, Waalse Kaai 14, Antwerpen
JORIS DE LAET
+ ALUDA LEXTHERNI - VHOORSPEL/RUDI CLAESSENS
   TIMO VAN LUIJK - DAN DECALUT
i.s.m. Radio Centraal
VVK - 8 EUR / KASSA - 10 EUR  

Reserveren aan voorverkoopprijs van 8 EUR kan door ons te mailen via: [email protected]
Oorstof en Radio Centraal bundelen op zaterdag 28 februari de krachten voor een bijzonder liveproject rond de Antwerpse componist van baanbrekende elektronische en elektroakoestische muziek Joris de Laet. Hoe baanbrekend het werk is van de Laet kan u horen op de in 2014 verschenen release voor het Metaphon-label dat zijn werk verzamelt - solo, met Karel Goeyvaerts en met Pieter Kuyl, Leo Verheyen, Paul Adriaenssens, Maurice Verstuyft van het SEMensemble - gerealiseerd tussen 1972 en 1979.

Sinds 1992 maakt Joris de Laet ook een maandelijks programma SEM voor Radio Centraal dat volledig gewijd is aan elektronische, elektroakoestische, experimentele, akoesmatische en parametrische muziek. Die sterke band met Radio Centraal en zijn medewerkers en de constante in de Laets oeuvre om postproductieve studiotechnieken live uit te voeren vormen een sterke basis voor deze uitdagende concertavond.

In het eerste deel van de avond, dat stipt om 20.00 u. aanvangt met Timo van Luijk, concerteren de gastartiesten Timo van Luijk, Aluda Lextherni, Dan Decalut en brengt Rudi ‘Vhoorspel’ Claessens enkele gedichten van de Antwerpse dichter Gust Gils. Tijdens deze concerten en de korte voordracht neemt Joris De Laet gericht fragmenten van bepaalde klankbronnen op. Hoe deze geluiden een plaats vinden in de immer evoluerende composities van de Laet, laat de componist live horen tijdens het tweede deel van de concertavond.

Joris de Laet (Antwerpen, °1947) genoot geen artistieke opleiding, werkte op een autodidactische wijze en was vooral geïnteresseerd in de denkwijze van de avant-garde. De mogelijkheden tot geluidsversterking en de ontsluiting voor het publiek van de avant-garde muziek intrigeerden hem al vroeg. In 1973 richtte hij hiervoor SEM (Studio voor Experimentele Muziek) op, waarmee hij maandelijkse concerten organiseerde op verschillende locaties (BRT2 studio’s, de Singel...), uitgevoerd door vooraanstaande musici uit zijn tijd. Het houden van lezingen, seminaries en de mogelijkheid om muziek te ontlenen op band, stimuleerden verder het contact van het publiek met de experimentele muziek.

In 1974 werd het SEMensemble opgericht, met als doel de postproductieve studiotechnieken - een constante in het oeuvre van de Laet - live uit te voeren zodat met elektronische middelen ook realtime communicatie mogelijk werd. In de voorstellingen van dit ensemble werden veel verschillende kunstdisciplines tot eenheid gebracht (theater, poëzie, lichtexperimenten...) door onder andere Karel Goeyvaerts en André Stordeur. Voor de uitvoeringen met traditionele instrumenten werd beroep gedaan op ondermeer Luc Brewaeys en Serge Verstockt.

Tijdens zijn stage aan het IPEM (Instituut voor Psycho-akoestiek ) in Gent van 1972-1975 kwam de Laet in contact met Karel Goeyvaerts, wat resulteerde in een aantal concerten (onder andere Partiduur 12345) en werken (Tot Barstens Toe, Maskerade) waaraan beide componisten meewerkten. In het IPEM ontmoette hij ook Lucien Goethals en Herman Sabbe.Joris de Laet onderrichtte tot 2012 compositieleer van elektroakoestische muziek aan het Koninklijk Vlaams Conservatorium in Antwerpen.


jorisdelaet.magix.net/website
youtu.be/tZ4yagbykdE
www.metaphon.be/index.php?page=joris-de-laet
Aluda Lextherni is de voortgezette samenwerking van radiomakers en Radio Centraalpioniers, notoire platenverzamelaars en elektronicafreaks Daniël Renders (De Gebraden Zwaan Zingt), Luther Vanhoof (Liberty City) en Alex De Winter (Smegma).

Ze delen een voorgeschiedenis in Spacecactus met Bobby Colombo en debuteerden onder de naam Aluda Lextherni tijdens Freakscene’s Summer Bummer in de zomer van 2014 met een rondje analoge elektronica om u tegen te zeggen.

Autodidactisch multi-instrumentalist Timo van Luijk was in de vroege jaren negentig actief in het audiovisueel collectief Noise-Maker’s Fifes. Vanaf 2000 richt hij zich meer op solowerk (Af Ursin) en samenwerkingen met voorname (inter)nationale spelers als Christoph Heemann, Raymond Dijkstra, Frederik Croene, Andrew Chalk en Kris Vanderstraeten.


Een belangrijk element binnen zijn werk is de subtiliteit en poëzie van vooral akoestische klank. Zijn werk verschijnt bijna uitsluitend op vinyl via zijn eigen label La Scie Dorée.De Radio Centraalprogramma’s Vhoorspel (poëzie en muziek) en Thuisreis (cultureel-informatief) zijn twee gesmaakte geesteskinderen van programmamaker  Rudi Claessens.


Voor dit bijzonder evenement brengt hij enkele gedichten van de Antwerpse dichter Gust Gils. Later op de avond zal Joris De Laet fragmenten van deze korte voordracht transformeren tot klankpoëzie en vermengen met zijn eigen muziek.

Dan Decalut maakt al jaren het gevarieerde programma Asswhip voor Radio Centraal maar is evenzeer al jaren in de weer met bijzonder auditief werk waarin diverse klankbronnen als waterboiler, speelgoedgitaar, lucifers, insecten, omgevingsgeluid, audiovisuele installaties en stem organisch hun plaats vinden.


Decalut laat zijn werk intuitief tot stand komen, intonatie en kleur vormen de basis van elke compositie.  Men wordt een met de klank of... zoals Dan Decalut het zelf verwoordt: ‘Volledig in harnas en met dienblad op de hand waarop bruistabletten en een strijkstok lagen, liep hij, verkeerdelijk, de trap af. Bij de voorlaatste trede miste hij de nodige aandacht en viel boven op de drie jarige Mia die met haar poppen een felle discussie had... Dit alles maakte een mooi lawaai.’ 

___________________________________________

Door onvoorziene omstandigheden is de geplande OORSTOF-concertavond Met Mette Rasmussen & Pak Yan Lau + Bazuinschal van 12 maart in ccBerchem geannuleerd - Due to circumstances beyond our control the OORSTOF concert evening with Mette Rasmussen & Pak Yan Lau + Bazuinschal planned on march 12th at ccBerchem is canceled ...
do 12 maart 2015 - 20.00 u.
> CcBe, Driekoningenstraat, 126, Berchem
METTE RASMUSSEN & PAK YAN LAU
+ BAZUINSCHAL (Rasmussen/Tyfus)

canceled - geannuleerd

___________________________________________

zo 22 maart 2015 - 20.00 u. > DE Studio, Maarschalk Gerardstraat 4, Antwerpen
BALLISTER + DUOT (UITVERKOCHT)
VVK - 8 EUR / KASSA - 10 EUR 

Online tickets aan 8 EUR (Thuis te Printen) > Klik HIer !
Reserveren aan voorverkoopprijs van 8 EUR kan door ons te mailen via: [email protected]

BALLISTER feat. Dave Rempis, Fred Lonberg-Holm &  

                              Paal  Nilssen-Love


Saxofonist Dave Rempis en cellist Fred Lonberg-Holm zijn twee spilfiguren uit de vruchtbare improvisatiescene van Chicago. Samen met het Noorse percussiebeest Paal Nilssen-Love - die we kennen van bands als The Thing, The Cherry Thing met Nene Cherry en Paal Nilssen-Love’s Large Unit - vormen ze het explosieve trio Ballister.

Met de gloednieuwe release Worse For The Wear voor Aerophonic Records  onder de arm brengen ze hun onstuitbare grooves, noisy texturen en occassionele melodische injecties nu opnieuw naar Europa voor een uitgebreide tour die op 22 maart halt houdt in DE Studio. Als referentiepunten geven we graag artiesten als Ornette Coleman’s Prime Time en de elektrische bands van Miles Davis uit de vroege jaren zeventig mee.

daverempis.com/ballister/DUOT feat. Ramón Prats & Albert Cicera

Ook drummer Ramón Prats en saxofonist Albert Cicera zien hun gloednieuwe Duot-release getiteld Live At Jamboree als een perfecte aanleiding om een Europese tour op te zetten. Prats en Cicera zijn twee jonge telgen van een ontluikende Spaanse improvisatiescene met standplaats Barcelona.

Duot staat voor telepatisch samenspel dat erg fysiek en overweldigend is, maar ook gesofisticeerd, fragiel, uitdagend en zelfs een tikje brutaal. Dat horen we terug op hun voorgaande releases Duot en Cactus en in samenwerkingen met artiesten als Agustí Fernández, Mats Gustafsson, Joe Morris, Gabriel Ferrandini of Carlos Zingaro. Maar het podium is voor deze heren uiteraard de uitgelezen plek om hun immer evoluerende muzikale escapades volledig tot zijn recht te laten komen. Dat zal blijken op 22 maart, wanneer u deze jonge Spaanse improvisatoren aan het werk kan zien en horen in de nieuwe OORSTOF-reeks.

www.repetidordisc.com/ing/bandas.php?id=18

__________________________________________

za 11 april 2015 - 20.00 u. > TRIX Café, Noordersingel 28-30, Antwerpen
JOSHUA ABRAMS NATURAL INFORMATION SOCIETY

Feat. Lisa Alvarado & Frank Rosaly
+
MARTIN KÜCHEN, AUDREY LAURO & DIRAR KALASH

+
DJ FASTER PUSSYKAT
VVK  - 10  EUR / KASSA - 13 EUR

Reserveren aan voorverkoopprijs kan door ons te mailen via: [email protected]
Trix Online Ticketlink: Klik hier !

Na Natural Information en Represencing voor Eremite heeft Joshua Abrams - die we kennen van zijn werk met Matana Roberts, Bonnie Prince Billy, Prefuse 73, The Roots, Tortoise, Town & Country, Dave Rempis, Fred Anderson - een nieuwe release Magnetoception klaar. Naast Joshua Abrams en Lisa Alvarado (harmonium en percussie) horen we op deze nieuwe release voor Eremite ook drummer Hamid Drake en de gitaristen Emmet Kelly (Bonnie Prince Billy) en Jef Parker (Tortoise) terug.

Joshua Abrams hanteert de staande bas en de Guimbri, een 3-snarige basluit van de Gnawa uit het zuiden van Marokko, Algerië en Tunesië. Hij verwerkt met het nodige respect etnische invloeden, een vleugje krautrock en een dynamische streep improvisatie om tot een sterk gelaagd, opzwepend ritmisch en trancy resultaat te komen. Om live naar buiten te treden gebruikt Abrams de naam Natural Information Society - naar analogie met The Organic Music Society van Don Cherry - een muzikale vrijplaats waar de kruisbestuiving tussen muzikanten en hun muzikale invloeden centraal staat. Hij laat zich voor deze nieuwe tournee bijstaan door Lisa Alvarado op harmonium en percussie en Frank Rosaly - pas nog te horen in de OORSTOF-serie met het Ingebrigt Haker Flaten Chicago Sextet - op drum. Hoe opzwepend dit trio kan uitpakken, mocht al blijken tijdens het  concert op het Eastern Daze Festival in de Gentse Vooruit. Met de reissues van de eerste twee releases op cd en de gloednieuwe lp onder de arm krijgt u nu een nieuwe kans om Joshua Abrams’ Natural Information Society live te ondergaan in de OORSTOF-reeks die op 11 april halt houdt in Trix.  


http://eremite.com/eremite


Met het project Check Time Lapse van Martin Küchen (sax, elektronica), Audrey Lauro (sax) en Dirar Kalash (sax, elektronica) is de OORSTOF-reeks toe aan zijn eerste volwaardige meerdaagse residentie. In Check Time Lapse onderzoeken de muzikanten de mogelijkheden van drie simultaan gebrachte soloconcerten waarbij overlapping, stilte en presence worden gedeeld in een concertmoment. Het resulterende concert, en meteen ook de wereldpremière van dit gloednieuwe live-project, krijgt u op zaterdag 11 april te zien en te horen.

De Zweedse rietblazer Martin Küchen staat volop in de belangstelling met bands als Angles 9 en All Included en wist tijdens de OORSTOF-serie in 2014 solo en slechts gewapend met een sax en een handvol draagbare speakertjes, het publiek te overdonderen met stilte, subtiele nuances en wonderlijke klankschakeringen. De Franse, in Brussel residerende altsaxofoniste Audrey Lauro weet subtiliteit en kracht steeds weer op inventieve wijze te combineren tot een uitdagend geheel. Dat blijkt uit haar solowerk en uit geslaagde samenwerkingen met artiesten als Mark Sanders, Alison Blunt, Pak Yan Lau en Yuko Oshima.  De Palestijnse, in Den Haag residerende, multi-instrumentalist en beeldend kunstenaar Dirar Kalash is een van de meest voorname exponenten van de improvisatiescene uit het Midden-Oosten. Hij voelt zich thuis in de wereld van de vrije improvisatie, freejazz en noise, schuwt compositie niet en  combineert vaak  beeldend en multi-mediaal werk in bijzondere performances.

http://martinkuchen.com
http://www.audreylauro.com
myownspace.fr/praxis

Made Possible With The Support Of:
Concertbespreking - Ben Taffijn voor Draai om je Oren: Klik hier !

_______________________________________________________________________________________

zo 19 april 2015 - 20.00 u. > Vooruit, Sint-Pietersnieuwstraat 23, Gent
OREN AMBARCHI + RHYS CHATHAM / TIM DAHL / KEVIN SHEA + GÜNTER SCHICKERT & PHAROAH CHROMIUM
OORSTOF i.s.m. KC VOORUIT

VVK - 12 EUR / KASSA - 15 EUR

Het Gentse kunstencentrum Vooruit en Sound in Motions OORSTOF-serie bundelen op zondag 19 april voor het eerst de krachten voor een vruchtbare inhoudelijke samenwerking. Het resultaat is een exclusieve en uitdagende triple bill waar minimalisme, gitaardrones, compositie en improvisatie, soundscapes, no wave en krautrock elkaar ogenschijnlijk moeiteloos vinden.

De Australische avant-garde componist en gitarist met Iraaks-Joodse roots Oren Ambarchi is bekend voor zijn meditatieve, texturale gitaarscapes die zowel massief als intimistisch klinken. Ambarchi is een onwaarschijnlijk productieve muzikant die non-stop de wereld rond reist, met ontelbare legendes samenwerkte en sinds eind jaren ‘90 met regelmaat van de klok platen uitbrengt op kwaliteitslabels als Tzadik, Staubgold en Touch.

Hij speelde mee op Sunn O)))’s beruchte ‘Black One’ LP en werkte samen met onder andere Greg Anderson, Attila Csihar, Z’EV, Keiji Haino, Keith Rowe, John Tilbury en Jim O’Rourke. Zijn recentste plaat ‘Quixotism’, voor Editions Mego, belandde in de eindejaarslijst van The Wire en is opnieuw een masterclass in pulserende gitaardrones, aangevuld met percussieve elektronica.

http://www.orenambarchi.com

Rhys Chatham is een New Yorkse post-minimalistische componist die eind jaren ‘70, begin jaren ‘80 furore maakte met zijn werk voor elektrische gitaar onder de naam ‘Guitar Trio’. Oorspronkelijk was Chatham lid van La Monte Young’s Dream House band en werkte hij samen met Tony Conrad. Met ‘Guitar Trio’ - met Glenn Branca in de rangen - werd hij een fenomeen in de New Yorkse no wavescene. Zijn meest bekende projecten van de laatste jaren zijn de Guitar Orchestra’s waar hij 100 tot 200 gitaristen voor inzet.

Voor het nieuwe trio dat hij op deze bijzondere concertavond voorstelt, combineert Chatham gitaar en trompet en werkt hij samen met twee jonge New Yorkse muzikanten uit de punk- en jazzscene. Het resultaat is een mengeling van postpunk, noise, freejazz en improvisatie.

Bassist Tim Dahl is de hyperactieve evil genius achter de noiserockband Child Abuse en is de afgelopenen jaren een vaste kracht in Retrovirus van Lydia Lunch. Hij werkte eerder met artiesten als Yusef Lateef, Archie Shepp, Eugene Chadbourne, John Zorn, Tatsuya Yoshida, Mary Halvorson, Malcolm Mooney, Marc Ribot, Hamid Drake en Elliot Sharp. Kevin Shea is drummer en infant terrible van dienst bij freejazzpunkers Talibam en bij de freebopsensatie Mostly Other People Do The Killing, twee groepen die bekend staan om hun onweerstaanbare ‘deconstructiedrang’, grenzeloze virtuositeit en extreem donkere gevoel voor humor.

http://www.rhyschatham.net/

Günter Schickert maakte deel uit van de bruisende freejazz en krautrockscene in het Berlijn van de jaren zestig en zeventig. Samen met artiesten als Manuel Göttsching van Ash Ra Tempel en Achim Reichel van A.R. & Machines is hij een van de pioniers van de echogitaar. Zijn soloreleases Samtvogel en Überfallig zijn dan ook regelrechte klassiekers die uit de obscuriteit werden gered door het Duitse label Bureau B. Samen met de release van de Klaus Schulze & Günter Schickert sessions - ruim 38 jaar na de originele opnames - krijgt Schickert nu eindelijk de nodige erkenning voor zijn innoverend gitaarwerk.

Maar meer dan nostalgisch terug te blikken, kijkt Günter Schickert vooral richting toekomst. Dat mag blijken uit de gloednieuwe 3xlp voor Grautag Records, waarop hij voor twee tracks samenwerkt met Pharoah Chromium, het alter ego van de Palestijns-Duitse muzikant en performer Ghazi Barakat.  Genoemd naar een song van de legendarische band Chrome, filtert Barakat als Pharoah Chromium invloeden uit La Monte Young’s Dream Syndicate, freejazz, oude en nieuwe rituelen, sciencefictionromans, neo-brutalistische architectuur, psychedelische avant-garde uit de jaren zeventig en industrial bands uit de jaren tachtig tot een uniek sonisch universum.


http://www.discogs.com/artist/330222-Günter-Schickert

http://www.grautagrec.com/releases/003/gt003.html


Concertbespreking - Ben Taffijn voor Draai om je Oren: Klik hier !

Concertbespreking - Guy Peters voor Enola: Klik hier !

___________________________________________

zo 3 mei 2015 - 20.00 u. > Zuiderpershuis, Timmerwerfstraat 40, Antwerpen
PAAL NILSSEN-LOVE LARGE UNIT
feat. Jon Rune Strøm, Andreas Wildhagen, Mats Äleklint, Christian Meaas Svendsen, Klaus Holm, Julie Kjær, Thomas Johansson, Per Åke Holmlander, Ketil Gutvik, Tommi Keranen
&
Paal Nilssen-Love
VVK - 15  EUR / KASSA - 18  EUR  //  STUDENTEN - VVK 12 EUR / KASSA - 15 EUR

Tijdig reserveren is aangeraden. De plaatsen zijn beperkt. Reserveren aan voorverkoopprijs kan door ons te mailen via: [email protected]
De Noorse drummer Paal Nilssen-Love (The Thing, Ballister ... ) ontplooide voor het eerst zijn Large Unit - een elfkoppig muzikaal slagschip - op het Molde Jazz Festival in de zomer van 2013. Een jaar later en volgend op een heuse toer was er First Blow, een eerste auditieve kennismaking op vinyl en cd voor Catalytic Sound slechts enkele maanden later gevolgd door Erta Ale, een kanjer van een boxset voor hetzelfde Catalytic Sound. Nilssen-Love laat er dus geen gras over groeien. Het potentieel van deze getalenteerde nieuwkomers en bevriende muzikanten uit de bijzonder vruchtbare Scandinavische jazz-, improv- en noisescene is immers groot. Erta Ale is dan ook een visitekaartje om u tegen te zeggen. Compositie, improvisatie, jazz, noise, elektroakoestiek, grooves of rock geen enkele muzikaal universum blijft onaangeroerd. Van subtiele interventies naar orkaankracht of van ogenschijnlijke chaos naar strak georchestreerd samenspel het lijkt kinderspel voor deze klankenstormers.

Het is dan ook een eer en een genoegen om Paal Nilssen-Love Large Unit voor het eerst te kunnen presenteren op een Belgisch podium tijdens OORSTOF 2015. Jon Rune Strøm (bas), Andreas Wildhagen (drum en percussie), Mats Äleklint (trombone), Christian Meaas Svendsen (bas), Klaus Holm (alt- en baritonsax), Julie Kjær (alt- en sopraansax), Thomas Johansson (cornet en bugel), Per Åke Holmlander (tuba), Ketil Gutvik (gitaar), Tommi Keranen (elektronica) en Paal Nilssen-Love (drum en percussie) maken zich sterk dat het een weergaloze muzikale ervaring zal worden. Afgaand op het concert van Large Unit tijdens het Moers Festival in 2014 geloven we hen graag op hun woord.


We verwijzen verder naar de besprekingen van de Large Unit releases First Blow en Erta Ale van Guy Peters voor het webmagazine Enola. Al was het maar om u nog meer te overtuigen van de impact die Paal Nilssen-Love en zijn Large Unit voor u in petto heeft:

 

 www.paalnilssen-love.com

___________________________________________

wo 13 mei 2015 - 20.00 u. > DE Studio, Maarschalk Gerardstraat 4, Antwerpen
METTE RASMUSSEN & CHRIS CORSANO + ARAM SHELTON
VVK - 8 EUR / KASSA - 10 EUR

Reserveren aan voorverkoopprijs kan door ons te mailen via: [email protected]
De Studio Online Ticketlink (thuis te printen): Klik hier !
METTE RASMUSSEN & CHRIS CORSANO

Alomtegenwoordig, dat is het minste wat we kunnen zeggen van de jonge Deense - in Trondheim, Noorwegen residerende - saxofoniste Mette Rasmussen. Ze laat haar opmerkelijk zuiver en energiek saxspel gelden in diverse bands en samenwerkingen - denk aan Mats Gustafssons Fire! Orchestra, Trio Riot, Alan Silva, Devin Hoff, Denis Tyfus, Pak Yan Lau, Paul Flaherty, Chris Corsano. Maar ook solo is Rasmussen een natuurkracht. Ze onderzoekt gretig alle denkbare mogelijkheden en benaderingen om klanken te ontlokken aan haar instrument en ontwikkelde zo een hoogst eigen stem.

Energie, experiment, alomtegenwoordigheid en vooral talent is wat Mette Rasmussen ongetwijfeld deelt en bindt met het Amerikaanse drumfenomeen Chris Corsano. Of het nu Björk, Paul Flaherty, Evan Parker, Eric Thielemans, Thurston Moore, Six Organs of Admittance of Joe McPhee is, waarmee Corsano an de slag gaat, hij blijft keer op keer verrassen met nieuwe percussieve mogelijkheden. Naar aanleiding van de eerste release van Mette Rasmussen en Chris Corsano als duo - opgenomen tijdens een eerste tournee in 2014 en gepland voor het Relative Pitch-label - start dit bijzondere duo een nieuwe Europese tournee die op 13 mei halt houdt in DE Studio.

cor-sano.com
soundcloud.com/mette-rasmussen-1
youtu.be/DKKKvcVvh20

ARAM SHELTON > TONAL MASHER

De Amerikaanse rietblazer (altsax, clarinet) Aram Shelton was een van de drijvende krachten in de improvisatiescene van Chicago waar hij het verschil maakte met bands als Fast Citizen - een opmerkelijk creatief muzikaal project waarin Keefe Jackson, Josh Berman, Fred Lonberg-Holm, Anton Hatwich, Frank Rosaly en Shelton zelf afwisselend het voortouw als leider nemen - en Jason Adasiewicz’ Rolldown. Na een intensieve periode in Chicago tussen 1999 en 2005 verkast Aram Shelton naar de Westkust waar hij elektroakoestiek en opnametechnieken studeert aan het Mills College in Oakland, Californië.

Hij bestiert diverse nieuwe bands als Ton Trio II, Marches en het elektroakoestisch trio Stratic en ontwikkelt een uitzonderlijk soloproject Tonal Masher. Het is met dit soloproject, de debuutrelease is in de maak, dat hij nu voor het eerst naar Europa afzakt. Shelton ontdoet voor dit project zijn Conn altsax uit 1927 van riet en mondstuk, behoudt de traditionele vingerzetting maar genereert een fascinerend harmonisch palet, multifonische klanklagen en verrassende ritmische effecten via subtiele mircofoonfeedback.

www.aramshelton.com

Recensie Mette Rasmussen Chris Corsano Duo All The Ghosts At once - Guy Peters voor Cobra: Klik hier !
Concertrecensie Guy Peters voor Enola: Klik hier !
Concert- & cdrecensie Ben Taffijn voor Draai om je Oren: Klik hier !

___________________________________________

wo 3 juni 2015 - 20.30 u. > Het Bos, Ankerrui 5 - 7, Antwerpen
> THIRD & THIRTY OPERA TOUR <

MIKE WATT & THE MISSINGMEN + UZ JSME DOMA

A curious night fever (curated by MadameMacario)

INKOM: EUR 10 - DEUREN: 20.00 u.
Er is geen vvk-prijs maar reserveren kan wel via:
[email protected]
OORSTOF i.s.m.
OORSTOF doet het voor het eerst met HET BOS en het is meteen goed raak... Legendarisch is het minste wat we kunnen zeggen van Mike Watt, basanker van Minutemen, Firehose, Dos,  Iggy & The Stooges en The Missingmen uiteraard. En omdat het altijd wat meer mag zijn voegen we zonder verpinken het Tsjechische Uz Jsme Doma toe - yep, de circusband uit de Freakshow van The Residents - goed voor dertig jaar postpunk, progrock, avantjazz en muzikale gekte. 
Een rondje name dropping voor wie twijfelt aan de staat van dienst en de invloed van bassist, songschrjiver en zanger Mike Watt? Waarom niet... Staan in opperste bewondering voor en werkten eerder samen met Mike Watt: Leden van Sonic Youth, Red Hot Chili Peppers, Frank Black, Nirvana, Jane's Addiction, Beastie Boys, J.Mascis, Nels Cline, Dave Grohl en zo kunnen we nog een tijdje doorgaan.

Met drummer Raul Morales (FYP, The Leeches) en gitarist Tom Watson (Slovenly, Red Krayola) vormt Mike Watt sinds 2005 het powertrio The Missingmen. Hyphenated-Man, een release uit 2011 en wat Watt als zijn Derde Opera beschouwt, vormt de muzikale basis voor deze tournee. Maar net zoals u en ik missen Mike Watt, Raul Morales en Tom Watson Minutemen. Dat blijkt uit de 10" Missing The Minutemen voor !Angrr! (2014) waarop zes Minutemen klassiekers worden hernomen. Een tweede 10" met Minutemen songs is in de maak. Hoe Mike Watt & The Missingmen het  heden en het verleden live vertalen tot een stomend geheel merkt u op 3 juni.

www.hootpage.com    
Progrock en punk verenigen en er mee wegkomen, il faut le faire. De Tsjechische band Uz Jsme Doma doet het al jaren met  volle overtuiging op een tiental albums. Met krachtige hooks en noisy texturen, verbluffende ritmewissels en hilarische teksten weten ze het publiek steeds weer te verrassen.

De samenwerkingen met bands en artiesten als The Residents (als circusband in de legendarische Freakshow), Tom Cora, Amy Denio, Jello Biafra en David Thomas geeft een hint van waar Uz Jsme Doma kan voor staan. Toch laten Miroslav Wanek, Adam Tomasek, Pepa Cervinka en Jaroslav Noga zich niet in een hokje drummen. Wat ze aanvangen met een instrumentarium van gitaar, bas, piano, trompet en stem is volstrekt uniek. Uz Jsme Doma staat immers voor muzikale gekte en dat al dertig jaar. 

www.uzjsmedoma.cz

Concertrecensie Bjorn Weynants voor Enola: Klik hier !
_______________________________________________________________________________________

za 13 juni 2015 - 16.00 u. > Zuiderpershuis, Timmerwerfstraat 40, Antwerpen

LOUISE LANDES LEVI + IGNATZ & BART 'SLOOW' DE PAEPE HANS PLOMP + GINO COOMANS / GERARD HERMAN / KRIS VANDERSTRAETEN + BOW AETHER GROUP feat. Glen Steenkiste / Brecht Ameel / Simon marius

VVK - 7 EUR / KASSA - 10 EUR
Reserveren aan voorverkoopprijs kan door ons te mailen via: [email protected]
Ook wij zijn een beetje verbaasd hoe snel de OORSTOF-serie doorheen het voorjaar is geraasd. We sluiten het meer dan geslaagde voorjaar daarom graag in schoonheid af met een bijzonder event op 13 juni vanaf 16.00 u. in het Zuiderpershuis, ingang via Timmerwerfstraat 40. Naast een hapje en een drankje kan u genieten van een schitterende lineup die u gepast de zomer zal inloodsen.
 
Louis Landes Levi maakte in de jaren 60 samen met Angus Maclise en Terry Riley deel uit van Daniel Moore's Floating Lotus Magic Opera Company. From The Ming Oracle, haar recentste release voor Sloow Tapes, is een schitterend voorbeeld van haar expertise op de Sarangi. Deze lp bevat tevens een herprint van enkele gedichten die Louise Landes Levi schreef voor de uitvaartplechtigheid van Simon Vinkenoog.

Raga's en poëzie zullen dus manifest aanwezig zijn tijdens de unieke performance van Louise Landes Levi.

Naar goede gewoonte introduceert OORSTOF ook met volle overgave een aantal samenwerkingen die voor het eerst live aan de slag gaan.

Panashiba is een gloednieuwe samenwerking tussen Bram 'Ignatz' Devens en Bart 'Sloow Tapes' De Paepe. Leg simultaan Teenage Boys van Ignatz & De Stervende Honden (Ultra Eczema) en Blood Clot In The Brain van Bart De Paepe (Sloow Tapes) op je platenspeler, sluit de ogen en misschien komt het in de buurt van wat Panashiba in petto heeft voor ons, of net niet.
Glen Steenkiste (Hellvete), Brecht Ameel (Razen) en Simon Marius (Maan) bundelen al langer hun dronekrachten en vonden het meer dan tijd om dit ook live te doen. Bow Aether Group zo heet deze worp. Goed voor etherische harmonium- en accordeondrones die niemand onbewogen laten.

Gino Coomans en Gerard Herman op hun beurt grijpen de gelegenheid met beide handen aan om een trio te vormen met percussionist Kris Vanderstraeten. Vanderstraeten verraste eerder in de OORSTOF-reeks (2014) met een weergaloze soloset. We kijken dan ook reikhalzend uit naar de samenwerking met 2/3 van het onvolprezen Sheldon Siegel.   
 

Snedige interventies mogen we verwachten van de spraakmakende Nederlandse schrijver/activist Hans Plomp.

Hans Plomp debuteerde in 1968 met Ondertrouw, kwam verder in de publieke belangstelling te staan met  Het Amsterdams Dodenboekje (1970) en met het Manifest voor de jaren zeventig (1970) dat hij schreef samen met Peter Andriesse, Heere Heeresma en George Kool. Hij was actief in de provo-beweging, is samen met collega-schrijver Gerben Hellinga een van de redders van Ruigoord en schreef met diezelfde Hellinga de drugshandleiding Uit Je Bol (1994). Hans Plomp is naast schrijver en dichter ook vertaler (o.a. James Purdy en George Steiner) én performer uiteraard...

___________________________________________

PROGRAMMA NAJAAR 2015

Na een fantastisch voorjaar wordt de reeks avontuurlijke OORSTOF-concerten resoluut verder gezet in het najaar van 2015. Ontdek de geplande OORSTOF-concerten van het nieuwe seizoen verder op deze pagina.

 

wo 26 augustus 2015 - 20.00 u. > Zuiderpershuis, Timmerwerfstraat 40, Antwerpen
PETER BRÖTZMANN vs PAAL NILSSEN-LOVE (UITVERKOCHT)  

VVK  - 10  EUR / KASSA - 13 EUR

Reserveren aan 10 EUR kan door ons te mailen via: [email protected]

De OORSTOF-serie voor het najaar van 2015 was gepland vanaf september. Op verzoek van rietblazer en saxofonist Peter Brötzmann en drummer, percussionist Paal Nilssen-Love starten we graag een beetje vroeger. Brötzmann en Nilssen-Love zakken immers af naar de het Atelier van het Zuiderpershuis voor een driedaagse opnamesessie en voegen daar op wo 26 augustus bij wijze van uitsmijter een exclusief duoconcert aan toe. Voor deze unieke gelegenheid haalt Brötzmann enkele atypische blaasinstrumenten - denk aan de contrabasklarinet, een zeldzaam lid uit de klarinetfamilie en de bassaxofoon - van stal. Nilssen-Love op zijn beurt vult zijn drumset aan met enkele Koreaanse grote gongs en metaalobjecten.

Boegbeeld van de vrije improvisatie Peter Brötzmann treedt voor het eerst aan in de OORSTOF-reeks. Hij scoorde al in 1968 een eerste auditieve zes op de schaal van Richter met ‘Machine Gun’ in het gezelschap Han Bennink, Fred Van Hove, Peter Kowald, Evan Parker en Sven-Ake Johansson. Europa stond in een klap stevig op de wereldwijde improvisatiekaart. Op zijn 74ste grijpt hij nog steeds met beide handen elke kans om nieuwe muzikale wegen te bewandelen. Dat zal ongetwijfeld blijken op 26 augustus in duo met percussief geweldenaar Paal Nilssen-Love.

Paal Nilssen-Love bezorgde, op minder dan twee maanden tijd, de OORSTOF-bezoekers een dubbele auditieve oplawaai. Respectievelijk met Ballister op orkaankracht en met het elfkoppig improv slagschip Large Unit. Twee concerten die nog steeds nazinderen. Ook Nilssen-Love grijpt, ondanks drukke agenda’s met Large Unit, The Thing en andere projecten, elke kans om muzikale uitdagingen aan te gaan. Afspraak op 26 Augustus in het Zuiderpershuis dus voor een nieuwe spraakmakende ontmoeting in de OORSTOF-reeks. 

http://www.peterbroetzmann.com

http://www.paalnilssen-love.com


Cd bespreking PNL-Cut and Bleed + concertvoorbeschouwing Guy Peters - Enola: Klik Hier !
Concertbespreking Guy Peters - Enola: Klik Hier !
Concertbespreking Ben Tafijn voor Draai om je oren: Klik Hier !

__________________________________________________________________________________

ma 31 augustus 2015 - 20.00 u. > Het Bos, Ankerrui 5 - 7, Antwerpen
CUZ

feat. MIKE WATT (Minutemen, Stooges), SAM DOOK (The Go! Team) & E-da (ex-Boredoms, Drum Eyes)

i.s.m. HET BOS

KASSA - 10  EUR

Reserveren voor dit concert kan door ons te mailen via: [email protected]

Baslegende Mike Watt maakte indruk met zijn Missingmen afgelopen voorjaar tijdens de eerste halte van de OORSTOF-serie in Het Bos. En Watt laat er geen gras over groeien want op maandag 31 augustus staat hij terug in Het Bos met de outsider popband Cuz in het gezelschap van Sam Dook (The Go! Team) en E-da (ex-Boredoms, Drum Eyes).

Mike Watt blikte in 2014 samen met Sam Dook - van het onvolprezen popcombo The Go! Team - Tamatebako in, een frisse schijf boordevol verrassende outsiderpop. Met motorische riffs, lofi keyboards en rammelende percussie, een vleugje doorleefde outrock die ons doet denken aan The Fall en een streep gezonde humor verrassen deze heren door beiden buiten de geijkte paden te treden. Live brengen ze de Japanse drummer E-da mee, gekend van zijn werk bij het prettig gestoorde Boredoms en het psychedelisch stelletje ongeregeld van Drum Eyes.

http://www.bleedingheartrecordings.com/cuz/cuz.htm
__________________________________________________________________________________

di 15 september 2015 - 20.00 u. > Het Bos, Ankerrui 5 - 7, Antwerpen
AUSTRALIAN OPEN II

BLANK REALM + CURED PINK + KITCHEN’S FLOOR + TARCAR

DJ SPENCER ‘MONOPOLY CHILD’ CLARK

i.s.m. KRAAK - HET BOS

KASSA - 10  EUR

Reserveren voor dit concert kan door ons te mailen via: [email protected]

Voor de tweede editie van het Australian Open-minifestival bundelen Kraak, Ooorstof en Het Bos de krachtenen om opnieuw een deeltje van de opwindende lichting Australische outrockers, - poppers en experimentalisten naar Europa te halen.

BLANK REALM


De uit Brisbane afkomstige band Blank Realm bestaat uit de twee broers Daniel en Luke Spencer en zus Sarah aangevuld met Luke Walsh. Gekend voor hun extatische live performances en grensverleggende doch makkelijk te verteren platen, brachten ze vinyl uit op onder meer Not Not Fun, Digitalis, Albert’s Basement en MusicYourMindWillLoveYou. Met meer dan 200 live concerten op het actief deelden ze het podium met goed volk als Kurt Vile, Wild Flag, Zola Jesus, Sun Araw, Jandek en Damo Suzuki. Na het bijzonder goed onthaalde Grassed In voor Bedroom Suck/Fire Records uit 2014 laat Blank Realm in september het gloednieuws album Illegals in Heaven op ons los, een nieuw hoofdstuk uit de dynamische Australische underground om naar uit te kijken.

http://blankrealm.com/

CURED PINK


Het komt met een gemuteerde Jah Wobble vibe die snel doet denken aan Slugfuckers, de beste Australische underground groep ooit... Was Cured Pink eerst het soloproject van Andrew McLellan - ook uit het Brisbane nest - dan mogen we anno 2015 van een heuse band spreken. McLellen verhoogt de auditieve en ritmische slagkracht van Cured Pink door de bezetting uit te breiden met ondermeer Glen Schenau (Per Purpose, Sky Needle) Mitchel Perkins (Per Purpose, Clever) en Stuart Busby (The Deadnotes, Threads). Als vierkoppige band brengt Cured Pink dit jaar een nieuwe lp uit op RIP Society.


http://www.curedpink.com

This project has been assisted by the Australian Government through the Australia Council, its arts funding and advisory body.KITCHEN’S FLOOR


Ontstaan in 2007 door, jawel, de uit Brisbane afkomstige, Matt Kennedy. Kitchen’s Floor genereerde bekendheid door releases op Siltbreeze, Bedroom Suck en RIP Society. Zijn nieuwe release Battle of Brisbane staat gepland voor eind 2015. Naast Blank Realm en Cured Pink wordt deze jongeman meer dan eens genoemd als belangrijkste uithangbord van de Australische underground van het laatste decennium.

http://kitchensfloor.bandcamp.com/

TARCAR


Tarcar is het duo van de uit Melbourne afkomstige - met voorlopige standplaats Berlijn - Carla Dal Forno en Tarquin Manek. O Mince Glace (2014), hun debuut op Blackest Ever Black (zie ook Cut Hands, Lustmord,...) bewandelen ze het het pad tussen noise, drone, dub en wat nog. Een album dat zich niks aantrekt van genre noch stijl. Momenteel werkt de band aan een nieuwe release op BEB

http://blackesteverblack.com/artists/tarcar-2/

__________________________________________________________________________________

di 29 september 2015 - 20.00 u. > Zuiderpershuis, Timmerwerfstraat 40, Antwerpen

SHELTER > NATE WOOLEY - KEN VANDERMARK 

               JASPER STADHOUDERS - STEVE HEATHER

+ JAAP BLONK

+ JEAN D.L. & SANDRINE VERSTRAETE

VVK - 12 EUR / KASSA - 15  EUR

Reserveren aan 12 EUR kan door ons te mailen via: [email protected]

SHELTER


Nate Wooley treedt voor het eerst aan in de OORSTOF-serie. Samen met spelers als Peter Evans en Greg Kelly geldt deze New Yorker als een van de meest vernieuwende krachten op trompet.


Shelter mag als een verlengstuk worden gezien van de intensieve samenwerking die Wooley sinds 2013 ontwikkelt met saxofonist Ken Vandermark, een van de spilfiguren uit de vruchtbare Chicagoscene.


Hun zin voor muzikaal avontuur scherpen ze nu verder aan door voor het eerst de hort op te gaan met de Nederlandse gitarist, bassist Jasper Stadhouders - die we kennen van Cactus Truck en van zijn gesmaakte passages in de OORSTOF-reeks met Made to Break en het IHF Chicago Sextet - en de in Berlijn residerende Australische percussionist Steve Heather.


http://natewooley.com/
http://kenvandermark.com/
https://jasperstadhouders.wordpress.com/about/
https://soundcloud.com/steve-heather

JAAP BLONK  


De Nederlandse componist, performer en dichter Jaap Blonk ontdekte rond zijn dertigste zijn mogelijkheden als stemperformer, eerst bij de voordracht van poëzie en daarna in improvisaties en zijn eigen stukken. Bijna twintig jaar gebruikt hij zijn stem als voornaamste middel voor het ontdekken en ontwikkelen van nieuwe klanken. Vanaf 2000 komt daar verandering in door het gebruik van elektronica die hem van stemsamples uiteindelijk naar pure synthese van geluid brengt.


Naast zijn solowerk zien we hem geregeld in samenwerking met muzikanten en ensembles uit de hedendaagse muziek en improvisatie als Maja Ratkje, Mats Gustafsson, Nicolas Collins, Joan La Barbara en The Ex. Een verzameleditie van zijn ‘Nederlandse’ klankpoëzie kwam in Augustus 2013 uit als een boek met 2 cd’s, bij de Vlaamse uitgeverij Het Balanseer. 


http://www.jaapblonk.com

JEAN D.L. & SANDRINE VERSTRAETE


Bij datzelfde Balanseer verscheen ook het literair debuut van de Belgische schrijfster, theatermaakster en performance artieste Sandrine Verstraete. Samen met de Belgische videomaker en muzikant Jean Delacoste - die we kennen van zijn samenwerkingen met Teun Verbruggen en Mauro Pawlowski en zijn recente solorelease Early Nights als Jean D.L. op Sub Rosa - verschijnt in september 2015 hun titelloze debuut-lp i.s.m. Rockerill records en Instant Jazz.

Een perfecte reden dus om de donkere gitaardrones, onvatbare cassettenoise, en introverte stemexploraties van Jean D.L. & Sandrine Verstraete een plaatst te geven  in deze uitdagende triplebill aan de start van het nieuwe OORSTOF-seizoen.


                                                                                  http://bruiseonsilence.com/jean-d-l-sandrine-verstraete

 
__________________________________________________________________________________

zo 11 oktober 2015 - 20.00 u. > DE Studio, Maarschalk Gerardstraat 4, Antwerpen

AKIRA SAKATA - GIOVANNI DI DOMENICO - LAURENS SMET
LOUIS EVRARD - C SPENCER YEH
+ TASHI DORJI

VVK - 10 EUR / KASSA - 13  EUR

Reserveren aan 10 EUR kan door ons te mailen via: [email protected]

Online tickets aan 10 EUR (thuis te printen) > Klik HIer!


AKIRA SAKATA - GIOVANNI DI DOMENICO - LAURENS SMET - LOUIS EVRARD - C SPENCER YEH

Een constante in de OORSTOF-serie is het prominent samenbrengen van legendarische muzikanten en pioniers met jonge spelers. Deze dubbel bill spreekt dan ook boekdelen.


De Japanse saxofonist Akira Sakata, dit jaar zeventig geworden, kennen we van zijn samenwerkingen met gerenommeerde muzikanten als Jimmy Lions, Peter Brötzmann, Peter Kowald, Manfred Schoof, Han Bennik, Bill Laswell, Hamid Drake, Jim O’Rourke, Chris Corsano en mag gezien worden als een van de meest invloedrijke muzikanten uit de Japanse freejazz- en improvisatiescene. Op vraag van OORSTOF gaat hij een unieke samenwerking aan met de in België residerende Italiaanse pianist Giovanni Di Domenico en de Antwerpse jonge muzikanten Laurens Smet (bas) en Louis Evrard (drum). Een bijzondere gastrol wordt gereserveerd voor C. Spencer Yeh, violist en stemkunstenaar buiten categorie u welbekend van zijn releases als Burning Star Core. Een wereldpremière dus die niet onopgemerkt zal voorbijgaan.


http://www.akira-sakata.com/english
http://giovannididomenico.com/
http://www.laurenssmet.com/
https://soundcloud.com/louis-evrard

TASHI DORJI


Tashi Dorji, geboren en getogen in Bhutan - een klein koninkrijk tussen Tibet en Indië - resideert momenteel in Asheville, North Carolina. Het is daar dat zijn uitzonderlijk talent als gitarist en improvisator werd ontdekt door Ben Chasny (Six Organs of Admittance). Vergelijkingen met legendarische gitaristen als John Fahey en Derek Bailey vallen geregeld, maar Dorji blijft er opvallend bescheiden bij. Toch richtte Ben Chasny er in 2014 het Hermits Hut-label voor op en bezorgt Tashi Dorji zo als eerste inwoner van Bhutan ooit een vinyl-release. Met een reeks nieuwe releases, gepland op diverse internationale labels en een tour als support van Godspeed You! Black Emperor in het verschiet  grijpt OORSTOF nu de kans om deze bijzondere muzikant voor het eerst in Europa te presenteren.
 
http://tashidorji.com/

__________________________________________________________________________________

do 22 oktober 2015 - 20.00 u. > Zuiderpershuis, Timmerwerfstraat 40, Antwerpen

ROSCOE MITCHELL & MIKE REED
+
VIKTOR PERDIEUS & FRANS VAN ISACKER

VVK - 17 EUR / VVK STUDENTEN - 26 j. 12 EUR
KASSA - 20  EUR

Reserveren aan 17 EUR (studenten -26 j. 12 EUR) kan door ons te mailen via: [email protected]

ROSCOE MITCHELL & MIKE REED

Saxofonist, multi-instrumentalist, componist en improvisator Roscoe Mitchell werd zopas 75, stond mee aan de wieg van The Association for the Advancement of Creative Musicians (AACM) - dat dit jaar vijftig kaarsjes uitblaast - en is uiteraard een van de boegbeelden van de iconische freejazzband The Art Ensemble of Chicago. Mitchell laat zich gelden op alle niveaus van de creatieve en avontuurlijke muziek. Zijn bijdragen aan de ontwikkeling van pure improvisatie over free- en traditionele jazz en hedendaagse compositie zijn dan ook van onschatbare waarde.


Voor deze gelegenheid treedt Roscoe Mitchell aan in duo met drummer/percussionist Mike Reed, een van de grote gangmakers van de Chicagoscene en prominent vertegenwoordiger van een nieuwe generatie AACM-leden.


Mike Reed speelt zich de afgelopen jaren in de kijker als componist en improvisator met bands als People Places and Things, Loose Assembly, Living By Lanterns en met muzikanten als Fred Anderson, David Boykin, Nicole Mitchell, Jeff Parker, Josh Abrams, Jim Baker, Jason Adaciewicz, Rob Mazurek en uiteraard Roscoe Mitchell. Reed bestiert daarnaast in Chicago The Constellation, Umbrella Music Festival en het Pitchfork Festival en heeft de hand in het Chicago Jazz Festival.

Roscoe Mitchell en Mike Reed spelen slechts een handvol concerten als duo in Europa. We hoeven dan ook niet te benadrukken dat dit een buitenkans is om deze Mitchell en Reed in de OORSTOF-serie aan het werk te zien en te horen. Afspraak 22 Oktober in het Zuiderpershuis voor wat ongetwijfeld een memorabele concertavond gaat worden. Wie dit concert zeker niet wil missen raden we aan om tijdig te reserveren via onze reservatielink.

http://www.akamu.net/mitchell/biography.htm

http://www.482music.com/musicians/mike-reed.html

VIKTOR PERDIEUS & FRANS VAN ISACKER

Frans Van Isacker studeerde jazzsaxofoon bij John Ruocco en Jeroen Van Herzeele. Hij is actief in diverse bands en projecten als Octet Red, VVolk, Bambeen Grey en in duo met Elko Blijweert waarbij improvisatie vaak aan de basis van de muziek ligt. Saxofonist Viktor Perdieus kennen we van Ifa y Xango, Bolhaerd, Laia -een kwintet met de Zweedse oudspeler Filip Bagewitz en strijkers- en Bambi Pang Pang met de legendarische percussionist Andrew Cyrille. Perdieus deelt een fascinatie voor improvisatie en de bijzondere boven- en ondertonen van de sax met Van Isacker. Samen exploreren ze al improviserend de sonische mogelijkheden van de meerstemmigheid.
Cd bespreking In Pursuit of Magic Joachim Cue voor Enola: Klik Hier !

Concertbespreking Guy Peters voor Draai om je oren: Klik Hier !

Concertbespreking Guy Peters voor Enola: Klik Hier !

___________________________________________

zo 1 november 2015 - 20.00 u. > DE Studio, Maarschalk Gerardstraat 4, Antwerpen

CHRISTINE ABDELNOUR - ANNA HÖGBERG - AUDREY LAURO
PAK YAN LAU - YUKO OSHIMA - METTE RASMUSSEN

VVK - 12 EUR / KASSA - 15  EUR
Online Tickets aan 12 EUR (thuis te printen): KLIK HIER !
Reserveren aan 12 EUR kan door ons te mailen via:
[email protected]

OORSTOF brengt een aantal prominente vrouwelijke improvisatoren samen die zich internationaal laten gelden. Het wordt een Belgische, Franse, Libanese, Zweedse, Japanse en Deense alliantie. Uitdagend, alleen al vanwege het instrumentarium: vier saxen, keyboards en percussie, en verrassend, vanwege de opvallende overeenkomsten en subtiele verschillen in de benadering van deze gedreven muzikanten.

De Frans-Belgische altsaxofoniste Audrey Lauro besluit zich na een initiatie in de jazz en haar studies compositie volledig toe te leggen op de vrije improvisatie. De Libanese in Frankrijk verblijvende Christine Abdelnour ontwikkelde via zelfstudie een geheel eigen klankkleur en textuur op haar altsax die vaak niet te onderscheiden is van elektroakoestische experimenten. Anna Högberg heeft Stockholm als thuisbasis en treedt met haar trio Dog Life in de voetsporen van Peter Brötzmanns power trio's laat haar krachtige altsax blow outs gelden in Mats Gustafssons Fire! Orchestra. Het verrassend vloeiend en expressief geluid dat Mette Rasmussen ontwikkelt op de altsax, situeert zich ergens tussen de hemelse en heldere toon van Albert Ayler en het schrapende gebrul van Mats Gustafsson. Dat liet Rasmussen al blijken tijdens haar gesmaakte passage met Chris Corsano in de OORSTOF-serie, een herkansing dus voor wie haar eerste passage heeft gemist. Geluid en improvisatie zijn twee belangrijke elementen in het werk van de Antwerpse multi-instrumentaliste Pak Yan Lau. Geprepareerde piano, synths en speelgoedpiano’s zijn haar bevoorkeurde geluidsbronnen. Solo combineert de Japanse percussioniste Yuko Oshima stem, elektronica en effecten met traditionele drumtechnieken. Zestudeerde hedendaagse compositie en improvisatie aan het conservatorium van Straatsburg en is actief in diverse rock-, pop- en jazz-, noise- en improvbands.


____________________________________________________________________________________

zo 8 november 2015 - 20.00 u. > Zuiderpershuis, Waalse Kaai 14, Antwerpen

ROVA SPECIAL SEXTET FEAT.
LARRY OCHS - JON RASKIN - BRUCE ACKLEY - STEVE ADAMS
JAKOB WARMENBOL - ERIK HEESTERMANS

VVK - 12 EUR / KASSA - 15 EUR

Reserveren aan 10 EUR kan door ons te mailen via: [email protected]

Het Rova Saxophone Quartet is een van de langst lopende ensembles met roots in postbop, freejazz, avantrock en hedendaagse compositie. Geïnspireerd door een uitzonderlijk breed muzikaal spectrum -van Charles Ives, Edgard Varèse, Olivier Messiaen, Iannis Xenakis en Morton Feldman tot The Art Ensemble of Chicago, John Coltrane, Anthony Braxton, Steve Lacy, Cecil Taylor, Sun Ra en Ornette Coleman- startte Rova in 1978 met het schrijven van uniek materiaal, touren, studio-opnames, en samenwerkingen met gelijkgestemde muzikanten en artiesten als Henry Kaiser, Fred Frith, John Zorn en het Kronos Quartet.

Op vraag van OORSTOF zakken de heren af richting Antwerpen voor de Belgische première van het Rova Special Sextet, een project waarin ze telkens twee lokale drummers/percussionisten toevoegen aan het kwartet. Met de Belgische drummers Jakob Warmenbol (Bolhaerd) en Erik Heestermans (Steve Gunn, Sheldon Siegel, De Stervende Honden), voegt OORSTOF een nieuwe generatie muzikanten toe aan dit uitdagend Rova-project.


http://www.rova.org

__________________________________________________________________________________

do 12 november 2015 - 20.00 u. >  Les Ateliers CLaus, rue Crickxstraat 15, Sint-Gillis

JIM SAUTER (Borbetomagus) & KID MILLIONS (Oneida)
+ THE GATE FEAT. DAN PECK - TOM BLANCARTE - BRIAN OSBORNE
+ TEST SCREENING:  A POLLOCK OF SOUND

  A documentary on Borbetomagus by Jef Mertens

i.s.m. LES ATELIERS CLAUS, OCCII, INSTANT CHAVIRES, CAVE 12, CINEPALACE

VVK & KASSA - 11 EUR 

Online Tickets aan 11 EUR (thuis te printen): KLIK HIER !

Reserveren aan 11 EUR kan door ons te mailen via: [email protected]

Met achtergronden in freejazz, noise, metal, hedendaagse compositie, improvisatie en indierock laten het Jim Sauter & Kid Millions duo en The Gate feat. Dan Peck, Tom Blancarte & Brian Osborne geen spaander heel van hokjesdenken. Perfect voor OORSTOF dus en voor het eerst te zien en te horen in deze contreien.

Saxofonist Jim Sauter is een derde van het legendarische snuffjazztrio Borbetomagus. Hij treedt aan in duo met Kid Millions, drummer van de onvolprezen indierockband Oneida en ook actief als Man Forever

http://kidmillionsjimsauterduo.blogspot.beThe Gate op zijn beurt brengt tuba (Dan Peck), bas (Tom Blancarte) en drum (Brian Osborne) samen in een ongewone muzikale mix die referenties als John Zorns Painkiller, SunnO))) en Earth in zich draagt. De kruisbestuiving tussen jazz, metal, noise en compositie levert echter een uniek geluid op en laat The Gate moeiteloos boven de middelmaat uitstijgen. 

http://danpeckmusic.com/trio.html

De aanwezigheid van Jim Sauter (Borbetomagus) is de ideale gelegenheid voor de Belgische filmmaker Jef Mertens om A Pollock Of Sound te presenteren, een documentaire over Borbetomagus. Na het Engelse Tusk festival, waar de documentaire in wereldpremière gaat, nu voor het eerst te zien in België.

Jef Mertens beschouwt de geplande screenings in Les Ateliers Claus, Cinépalace, OCCII, Cave 12 en Instant Chavirés als een test. Voor hij de eindversie monteert wil hij graag uw mening horen. Opmerkingen en ideeën kan u hiervoor sturen naar: [email protected].


 http://www.borbetomagusmovie.com/

___________________________________________________________________________________

zo 22 november 2015 - 20.00 u. >  Costa, Sint-Andriesplaats 24, Antwerpen

IPA FEAT. Magnus Broo - Ingebrigt Håker Flaten - Atle Nymo
Håkon Mjåset Johansen - Mattias Ståhl
VVK - 10 EUR / KASSA - 13  EUR

Reserveren aan 10 EUR kan door ons te mailen via: [email protected]

De Noren Atle Nymo (sax, basklarinet), Ingebrigt Håker Flaten (bas), Håkon Mjåset Johansen (drums), Mattias Ståhl (vibrafoon) en de Zweed Magnus Broo (trompet) vormen samen IPA een van de best bewaarde geheimen uit de vruchtbare Scandinavische muziekscene.

Met een achtergrond in gerenommeerde bands als Atomic, The Thing, Angles 9, Motif, Ensemble Denada enhet  Trondheim Jazz Orchestra en een repertoire dat geïnspireerd is op het werk van freejazzlegendes als Don Cherry, Albert Ayler en Gato Barbieri laten ze binnen een opvallend melodisch palet de teugels voldoende vieren om tot een dynamisch geheel te komen. Na gesmaakte concerten in Scandinavië, Noord Amerika en  China haalt OORSTOF deze gretige Scandinaviërs nu voor het eerst naar België.

http://www.ingebrigtflaten.com/ipa/


Concertbespreking IPA Ben Taffijn voor Draai om je oren: KLIK HIER !

Live Video Extract © Oorstof

___________________________________________________________________________________

za 28 november 2015 - 15.00 u. >  Vooruit, Sint-Pietersnieuwstraat 23, Gent

EASTERN DAZE II > Music Of The Outer Regions
i.s.m. VOORUIT, KRAAK & EUROPALIA

Je kan voor Eastern Daze:
- een dagticket kopen voor de concerten in de Domzaal (namiddag) en de Balzaal (avond): €20 / 17 (vvk): KLIK HIER !
- een avondticket kopen voor de concerten in de Balzaal: €17 / 15 (vvk): KLIK HIER !

Tijdens deze tweede editie van het Eastern Daze Festival worden de parallellen en de kruisbestuivingen tussen etnische muziek en avant-garde verder onder de loep genomen.

ARNOLD DREYBLATT
Dreyblatt is een legendarische Amerikaanse cultcomponist, student van grootheden als Pauline Oliveros en La Monte Young. Zijn werk kan best omschreven worden als transcendentaal ritmisch minimalisme, gespeeld op zelfgebouwde instrumenten -zoals een contrabas bespannen met pianosnaren- in eigen toonaarden, onder het motto 'rethinking identity, history, culture, and memory'. Dreyblatt werkt eveneens als beeldend kunstenaar en releases vinden we op labels als Hat Hut, Tzadik, Table of Elements en recent nog op Oren Ambarchi's Black Truffle label.

ASHTRAY NAVIGATIONS
Phill Todd en Melanie Delaney vormen de kern van Brits underground noise duo Ashtray Navigations, door David Keenan (The Wire) ooit perfect omschreven als 'a trashcan anitidote to La Monte Young'. Sinds 1991 produceren ze een oneindige stroom van cdr's, tapes en LP's die hun unieke versie van Britse psychedelica bevatten; een vuilnisbelt van tape collage, schimmelige electronica, gebroken instrumentenmantra's, pastorale drones, field recordings en acid gitaarsolo's. Er waren releases op ondermeer Siltbreeze, American Tapes, Celebrate Psi Phenomenon. Hun meest recentste worp 'A Shimmering Replica' kwam deze zomer uit op VHF Records.

KARKHANA
Midden-Oosterse supergroep met Sam Shalabi, Sharif Sehnaoui, Maurice Louca, Mazen Kerbaj, Özün Usta, Tony Elieh en Umut Çağlar in de rangen. Begonnen als tribute band rond de legendarische Egyptische gitarist Omar Khorshid -ooit deel van Ouhm Khaltoums orkest- en ondertussen uitgegroeid tot een 21ste eeuwse hybride van Arabische gitaarrock, freejazz en krautrock en psychedelische bands als Kluster en Taj Mahal Travellers.

GÖRKEM ŞEN

Het gebeurt niet dagelijks dat iemand een volstrekt nieuw akoestisch snaarinstrument in elkaar knutselt en met één clip op Youtube overnight een ware internetsensatie wordt. De Turkse sounddesigner en componist Görkem Şen creëerde een bizar en onorthodox instrument dat op verschillende manieren kan bespeeld worden en doopte het de Yaybahar. Met behulp van een lange snaar, een springveer en twee handdrums produceert Şen vibrerende tonen die klinken als kosmische synthesizerimprovisaties doordrongen van vergeten Turkse volksmuziek.


ANTTI TOLVI
Componist-improvisator Antti Tolvi groeide op in Panelia, een klein kusstadje in Finland en studeerde klassieke Indische muziek in Varanesi. Hij speelde bij Finse folk / noise / psychedelica ensembles als Lau Nau, Lauhkeat Lampaat en Kemialliset Ystävät vooraleer hij solo de aandacht trok met zijn plaat 'Pianoketi' (op het Finse Fonal-label). Daarop bespeelde Tolvi een verweerde en licht ontstemde piano die reeds 40 jaar niet meer was aangeraakt. Zijn hypersnelle improvisaties creëren een weefwerk van traag opgebouwde repetitieve patronen à la Terry Riley en Lubomyr Melnyk die klinken alsof drie piano's tegelijk worden bespeeld. Een van dé revelaties van Kraakfestival 2013!

SARAH DAVACHI
Sarah Davachi is een Canadese minimalistische componiste die voornamelijk wekt met vintage synthesizers (zoals de Buchla 200) in combinatie met instrumenten als viola, cello, harmonium en houtblazers. Haar stukken kunnen omschreven worden als langdurige geluidsexploraties met graduele veranderingen in textuur, eenvoudige harmonische structuren en een complex gebruik van boventonen. Verwante zielen zijn dronespecialisten als Eliane Radigue, Phil NIblock en Eleh. Naast tape-releases op labels als Important en Constellation en een LP op Students of Decay had Davachi eveneens residenties in STEIM (Amsterdam) en Worm (Rotterdam).

INŞANLAR
Hypnotische sufitrance meets Anatolian rock, recht uit de Instanbul underground. Inşanlar is het nieuwe project van DJ Baris K. en sazspeler Cem Yildiz die een immer roterende line-up van gastmuzikanten rond zich verzamelen. Baris K. is voornamelijk gekend van zijn Turkey 70-compilaties voor het New Yorkse NUBLU-label. Op deze schitterende compilaties vist hij lang verborgen Anadolu pop, Turkse disco en Arabische fuzzgitaarrock uit de plooien van de muziekgeschiedenis. Met Inşanlar haalt hij al deze invloeden door de mangel en combineert ze met dubby bassen en elektronische accenten. Aan de basis van hun eerste release 'Kime Ne' (net heruitgebracht met remixes door Ricardo Villalobos op het Londense Honest Jon's Records) liggen teksten van 17e eeuwse dichter Kul Nesimiom en de 16e eeuwse Pir Sultan Abdal.

AFTERPARTY
Met DJ-sets van onder andere Inşanlar-opperhoofd Baris K.
EASTERN DAZE II
Music Of The Outer Regions

TIMING:

Namiddagprogramma

14:00 doors
14:15 Sarah Davachi
15:10 Antti Tolvi
16:25 Görkem Şeni
17:15 Arnold Dreyblatt

Avondprogramma

20:00 doors
20:15 Karkhana
21:30 Ashtray Navigations
22:45 Inçanlar
23:45 afterparty met DJ Baris K.

https://vooruit.be/nl/show/detail/10305/Eastern_Daze_II
http://www.kraak.net/index.php/concerts/detail/2015/1966

Interview met Umut Caglar (Karkhana), Joachim Ceulemans voor Enola: KLIK HIER !

Festivalbespreking Eastern Daze Ben Taffijn voor Nieuwe Noten: KLIK HIER !

Festnivalbespreking Eastern Daze Joachim Cue voor Enola: KLIK HIER !

___________________________________________________________________________________

zo 06 december 2015 - 14.00 u. > Kc BELGIE, Burg. Bollenstraat 54, Hasselt

WINTEROOR FESTIVAL

i.s.m. kunstencentrum BELGIE & Motives for Jazz

VVK TICKETMATIC EUR 22 / EUR 20 (leden BELGIE, MfJ, SiM)
KASSA EUR 27 / EUR 25 (leden BELGIE, MfJ, SiM)  EUR

> TICKETS (THUIS TE PRINTEN) > KLIK HIER !

Oorstof i.s.m. kunstencentrum BELGIE en Motives for Jazz presenteren de eerste editie van het Winteroor Festival. Het exclusieve programma biedt een unieke line up, verrassende samenwerkingen, Belgische en wereldpremières van pioniers, nieuwkomers, internationale en landelijke spelers uit de (free)jazz- en improvisatiewereld.    
FRED VAN HOVE & ROGER TURNER

De legendarische status en het internationale aanzien van de Antwerpse pianist, freejazz- en improvisatiepionier Fred Van Hove (kc BELGIE & MfJ 2006, 2007, 2011) hoeft geen betoog. Van Hove behoort tot de eerste generatie Europese vrije improvisatoren en speelde een bepalende rol in de ontwikkeling ervan. Maar meer nog dan nostalgisch terug te blikken, blijft Van Hove, ondanks zijn leeftijd (78) resoluut naar de toekomst te kijken. Voor WINTEROOR presenteert Van Hove een gloednieuwe samenwerking met de Engelse percussionist Roger Turner. Al meer dan veertig jaar laat Turner zich gelden als een van de meest gedreven percussionisten in de improvisatiewereld. Hij werkte eerder samen met grootheden als Annette Peacock, Phil Minton, Charles Gayle, Otomo Yoshihide, Lol Coxhill en Alan Ailva.

SCHLIPPENBACH TRIO
feat. Evan Parker, Paul Lytton, Alexander von Schlippenbach

Met Evan Parker (sax), Alexander von Schlippenbach (piano) en Paul Lytton (drum) staat er een tweede historisch bepalend trio op het programma. Deze ontmoeting is bijzonder, alleen al door het feit dat vaste drummer van het trio Paul Lovens wordt vervangen door Paul Lytton. Winteroor heeft daarmee meteen een Belgische première te pakken. Parker, Lytton en Schlippenbach stonden eerder al samen op het podium van kunstencentrum BELGIE met het legendarische Globe Unity Orchestra in 2008. Nu dus als slagkrachtig en onnavolgbaar trio.

THREE BABIES
feat. Steve Beresford - Martin Küchen - Stale Liavik Solberg

Naast de eerste generatie (Van Hove, von Schlippenbach) en tweede generatie (Parker, Lytton, Turner) bepalende Europese improvisatoren ruimen we verder baan voor een trio waarin de nieuwe generatie -Martin Küchen en Ståle Liavik Solberg- verenigd wordt met de Engelse improvisatiepionier, pianist en multi-instrumentalist Steve Beresford. De Zweedse saxofonist Martin Küchen maakt wereldwijd brokken met Angles 9 (kc BELGIE, 2012) en All Included (kc BELGIE, 2013). De Noorse percussionist Ståle Liavik Solberg werkte eerder samen met goed volk als Frode Gjerstad, Fred Lonberg-holm en Mette Rasmussen en bestiert samen met Paal Nilssen-Love het Noorse Blow Out Festival. Steve Beresford is een multi-instrumentalist en werkte samen met muzikanten als Evan Parker, Lol Coxhill, John Zorn, Han Bennink, Christian Marclay, London Improvisers Orchestra, The Slits en The Flying Lizards.

KAJA DRAKSLER - ONNO GOVAERT - GINO COOMANS

De Sloveense pianiste Kaja Draksler en de Nederlandse percussionist Onno Govaert (Cactus Truck) -twee van de meest getalenteerde muzikanten van de nieuwe generatie Europese improvisatoren- laten de muzikale teugels vieren als Feecho. Dat blijkt uit hun gesmaakte debuutrelease Bums voor het Belgische el NEGOCITO-label. Voor Winteroor wordt het klankenpalet en de ritmische dynamiek van dit avontuurlijke duo uitgebreid met cellist Gino Coomans die we kennen van zijn werk met Sheldon Siegel en Strings Sing en zijn samenwerkingen met Christophe Albertijn, Thomas Campaert en Kris Vanderstraeten.

HONEST JOHN
feat. Klaus Ellerhusen Holm, Bergmund Skaslien, Kim Johannesen, Ola Høyer, Erik Nylander

Scandinavië is goed vertegenwoordigd op deze eerste editie van Winteroor. Met Honest John staat er een kwintet op het programma dat met Klaus Ellerhusen Holm (sax), Bergmund Skaslien (altviool), Kim Johannesen (gitaar, banjo), Ola Høyer (bas) en Erik Nylander (drum) enkele van de meest actieve en avontuurlijke jonge spelers uit de vruchtbare Noorse en Zweedse jazz- en imrpovisatiescene bundelt. Bij Honest John laten ze zich inspireren door verrassende bronnen als Nederlandse Free jazz, Braziliaanse jazz en samba en componisten als Weberen en Schiarrino. Het hoogst origineel resultaat is een  erg dynamisch geheel waarbij de verrassende composities een perfect uitgangspunt vormen voor de improvisatorische escapades.

SEPPE GEBRUERS - JOHN DIKEMAN - HUGO ANTUNES

Ifa y Xango, Antiduo, Mount Meru en Bambi Pang Pang feat. Andrew Cyrille zijn slechts enkele hefbomen voor de Belgische pianist, componist en improvisator Seppe Gebruers. Hij stelt de dunne lijn tusen improvisatie, compositie, pop en jazz voortdurend in vraag, overschrijdt ze en kneedt ze met succes tot een verrassend dynamisch geheel. Na Fred Van Hove en Gino Coomans trekt Gebreurs voor Winteroor de internationale improvisatiekaart. Hij nodigt de Amerikaanse in Amsterdam residerende saxofonist John Dikeman (Cactus Truck, Universal Indians) en de Portugese bassist Hugo Antunes -pas nog aan het werk in de Oorstof-serie met collega bassist Laurens Smet- uit voor een ultiem rondje improv op het scherp van de snee.
FRIENDS & NEIGHBORS
feat. Thomas Johansson, André Roligheten, Oscar Grönberg, Jon Rune Strøm, Tollef Østvang

All Included (kc BELGIE, 2013), Universal Indians (Oorstof, 2014), Cortex (Oorstof, 2015), Large Unit (Oorstof, 2015) het is slechts een greep uit de bands en projecten waarmee we trompetspeler Thomas Johansson, bassist Jon Rune Strøm en drummer Tollef Østvang eerder aan het werk zagen. Met Friend & Neighbors -naar het gelijknamige album van Ornette Coleman- introduceren ze Oscar Grönberg (piano) en André Roligheten (sax), ontleden ze de erfenis van spelers als Ornette Coleman, Archie Shepp, Pharoah Sanders en John Carter en brengen ze erg dynamische en verrassend melodische freejazz.

Timing WINTEROOR 2015:


13.30 Deuren

14:15 KAJA DRAKSLER - ONNO GOVAERT - GINO COOMANS 

15:15 THREE BABIES: BERESFORD - KÜCHEN - SOLBERG

16:15 HONEST JOHN 

17:30 FRED VAN HOVE & ROGER TURNER

 

18:30 - 20:00 Dinner Break - Warme Maaltijd te verkrijgen aan de eetstand

                                              Visitors can buy a warm meal at the premisses at the food stand.

 

20:00 SEPPE GEBRUERS - JOHN DIKEMAN - HUGO ANTUNES

21:00 FRIENDS & NEIGHBORS

22:00 SCHLIPPENBACH TRIO

Aankondiging Winteroor Festival HBVL: KLIK HIER !

Aankondiging Winteroor Festival op noorwegen.be: KLIK HIER !

Mixcloud Monday Winteroor aankondiging Koen Van Meel Gonzo (circus): KLIK HIER ! 

Concerttip Winteroor Guy Peters voor Enola: KLIK HIER !

Cd besprekingen Friends & Neighbors, Draksler/Govaert en voorbeschouwing Winteroor Guy Peters Enola: KLIK HIER !

Cd besprekingen Martin Küchen en voorbeschouwing Winteroor Guy Peters Enola: KLIK HIER !

Winteroor festivalverslag Guy Peters, Joachim Ceulemans voor Enola: KLIK HIER !

Winteroor festivalbespreking Sanne Huysmans voor Gonzo Circus webblog: KLIK HIER !

Winteroor fotoverslagen:

Cees Van de Ven Draai om je oren: KLIK HIER !

Guy Vandepoele Enola: KLIK HIER !

Live Video Extract © Oorstof

Live Video Extract © Oorstof

___________________________________________

OORSTOF IS MADE POSSIBLE WITH THE SUPPORT OF:

___________________________________________