Sound in Motion   

     Promoting Adventurous Music and Things

Archief 2013

The Jazz Connection II is een feit. Na de samenwerking met Chicago, staat in 2013 'het jaar van de opening van het Red Star Line Museum' New York centraal.

New York, het mekka van de jazz, heeft een rijke traditie van improvisatie en
avontuur. Steeds vaker trekken Belgische muzikanten voor een kortere of langere periode naar deze stad om er zich verder te ontwikkelen.

The Jazz Connection biedt in 2013 opnieuw een staalkaart aan van avontuurlijke jazz. Het aanbod is uitdagend en divers:
van pure freejazz over traditionals met een subtiele cross-over naar etnische invloeden en rock, maar steeds met veel respect voor de muzikale pioniers.

Met Joachim Badenhorst en Christophe Albertijn, die 3 maal zal aantreden met telkens andere muzikale keuzes en gasten, krijgen ook de Belgische improvisatoren een prominente plaats in het programma.

The Jazz Connection slaat - zoals het betaamd - zijn vleugels verder uit en werkt voor deze New York-editie actief samen met de Singer in Rijkevorsel.   

Mark Feldman & Sylvie Courvoisier

De Singer Rijkevorsel

20/02/2013 20u30


Mark Feldman viool

Syvlie Courvoisier piano

De Zwitserse jazzpianiste Sylvie Courvoisier en de Amerikaanse violist Mark Feldman vormen samen een ongewoon hechte en creatieve alliantie binnen de hedendaagse muziek. Het duo bracht liefst drie cd's uit op John Zorns Tzadik-label.

DIGITAL PRIMITIVES  + Albertijn/Campaert/Coomans Trio

Cultureel ontmoetingscentrum Sint-Andries

2/03/2013 20u00


Digital Primitives


Assif Tsahar tenorsax, basclarinet

Chad Taylor drum

Cooper-Moore diddley-bo, percussie, fluit, ashimba, mouth bow,

hoe-handle harp

Verwacht met Digital Primitives geen avantgarde jazz. Hun in blues en oerjazz  gewortelde rootsmuziek is avontuurlijke jazz met funkinvloeden en Afrikaanse ritmes.

‘Cooper-Moore, Taylor en Tsahar maken het soort muziek waarvan je ongemerkt met je gat begint te schuifelen’

Guy Peeters – Enola.beAlbertijn/Campaert/Coomans Trio


Christophe Albertijn elektrische gitaar

Thomas Campaert drum

Gino Coomans cello

Christophe Albertijn, bekend in de wereld van improvisatie , pop en rock, stelt een gloednieuw trio voor.  Met muzikaal gelijkgestemden, Thomas Campaert en Gino Coomans (Sheldon Siegel) speelt hij een mix van jazz, noise, kosmische en elektronische muziek

Peter Evans’ Zebulon Trio & Christophe Albertijn & Audrey Lauro Duo


’t Werkhuys Borgerhout

22/03/2012 20u00


Peter Evans’ Zebulon Trio


Peter Evans trompet

John Hébert bas

Kassa Overall drums

Peter Evans door Evan Parker ooit omschreven als het 'once in a lifetime talent' presenteert in ’t Werkhuys  de Europese première van zijn gloednieuw trio.

Evans speelt er samen met  één van de drukst bevraagde  bassisten John Hébert en nieuw talent Kassa Overall.  Hun eerste plaat ‘Zebulon’, waar reikhalzend naar  wordt uitgekeken, verschijnt binnenkort op het More is More-label.

Zowel Evans als Hébert spelen in heel wat groepen. Ze stonden al op vele Europese jazzpodia, maar nog nooit samen. Daar komt nu dus verandering in. Het trio kan zo wat alle stijlgenres aan en schakelt haast blindelings tussen improvisatie, compositie en interactie.


Christophe Albertijn & Audrey Lauro Duo


Christophe Albertijn elektrische gitaar

Audrey Lauro altsax

Christophe Albertijn gaat voor zijn tweede avond een gloednieuwe uitdaging aan. Voor het eerst treedt hij aan met de Franse, in Brussel residerende, altsaxofoniste Audrey Lauro.


BALONI

13/04/2013
20u30
VVK 10? kassa 12?  studenten 7?

De Singer Rijkevorsel 

    

Frantz Loriot : viool

Pascal Niggenkemper:  bas
Joachim Badenhorst: klarinet, basklarinet & tenorsax


Badenhorst woont jarenlang in New York, waar hij banden smeedt met de boeiendste muzikanten uit de sc�ne. In 2011 speelt hij op liefst drie releases van het toonaangevende Portugese Clean Feed-Label waaronder ook 'Fremdenzimmer' van Baloni.

Cobra.be omschrijft de muziek van Baloni als volgt: ?De klankexcursies van Baloni zijn fragiel, verfijnd en voorzichtig. Naast de soms wat abstracte klanken, duikt plots een melancholische melodie of een flard betoverende schoonheid op. Het slingert de luisteraar heen enweer tussen verwarring en bewondering.? 

Extra info Baloni

Tickets: http://www.desinger.be/programma/13-04-2013/baloni 


Steve Swell's  Extraordinary Belgians + Albertijn/Olbrechts/Van Buggenhout Trio


20u00
VVK 10  kassa 12

Cultureel ontmoetingscentrum Sint-Andries, Sint-Andriesplaats 24, 2000 Antwerpen
Steve Swell's Extraordinary Belgians
  
Steve Swell: trombone

Niels Van Heertum : tuba

Erik Heestermans: drum

Jean Demey: bas

Christophe Albertijn: gitaar

Steve Swell had eigenlijk andere plannen, maar plannen kunnen wijzigen en hij had zin in een nieuwe uitdaging.  Een exclusieve samenstelling van Belgische improvisatoren gaan voor deze avond samen met  Steve Swell aan de slag.

Swell, trombonist, die met heel wat groten samen speelde, kijkt halsreikend uit naar deze nieuwe samenwerking.  Deze setting is niet de meest voor de hand liggende, geschoold, niet geschoold, oud, jong, snaren, blazers, percussie, deze groep is zo divers dat het niet anders kan dan dat er een uitdagende avond in de maak is! 

Extra info Steve Swell

 

Albertijn/Olbrechts/Van Buggenhout Trio


Christophe Albertijn: elektrische gitaar, elektronica

Thomas Olbrechts: alt sax

Willy Van Buggenhout: EMS synth

Christophe Albertijn nodigt voor dit luik enkele oude bekenden uit. Met Willy Van Buggenhout deelt hij zijn liefde voor elektronische muziek en met Thomas Olbrechts van Champ d'Action, werkte hij samen in ?liveness?.  Deze drie muzikanten delen dezelfde gevoeligheden voor  muzikaal detail, ruimte en stilte.

 Extra info Christophe Albertijn

Co Sint-Andries

 

Bill Carrothers Trio
De Singer Rijkevorsel

10/05/2013
20u00


Bill Carrothers piano

Drew Gress bas
Dre pallemaerts Drum

De Amerikaan Bill Carrothers (°1964) geldt als één van de belangrijkste jazzpianisten van de afgelopen jaren. Hij nam een tiental eigen cd's op, en werkte als sideman onder anderen met de saxofonisten Lee Konitz, Dewey Redman en Charlie Rouse, trompettist Dave Douglas, contrabassist Gary Peacock en slagwerker Bill Stewart.

Carrothers heeft een bijzondere band met België. Zo speelde hij met Toots Thielemans, en voor zijn Europese trio omringt hij zich naast zijn landgenoot Drew Gress ook met de Antwerpse slagwerker Dré Pallemaerts.

jessica Kenney & Eyvind kang

Sandrine Verstraete & Christophe Albertijn 

Cultuurcentrum Berchem

30/05/2013

20u00

Eyvind kang & Jessica kenney

Eyvind kang Viool ,  sitar, elektronica

Jessica Kenney zang, percussie, elektronica


Vocaliste Jessika Kenney en violist Eyvind Kang vertrokken voor ‘The Face of the Earth’ vanuit de klassieke Perzische en Javaanse zangtradities.

Met intimistische, repetitieve klanken laveren ze tussen oude wereldmuziek en tegendraadse avant-garde. The New York Times spreekt over een geraffineerde prachtplaat. In andere recensies vallen woorden als onbezoedeld en sacraal.

Beide muzikanten hebben een indrukwekkend c.v., waarop onder andere samenwerkingen staan met Sun City Girls, Bill Frissell, John Zorn, Laurie anderson en Mike Patton.  Betoverend schoon volk uit de experimentele regionen van de hedendaagse muziek.Sandrine Verstraete & christophe Albertijn

Christophe Albertijn elektrische gitaar, elektronica

Sandrine Verstraete tekst


Christophe Albertijn nodigt voor zijn laatste luik Sandrine Verstraete uit. Onder de indruk van haar teksten en haar performance met gino coomans vorig jaar, kiest hij dit keer voor een ondersteunende rol bij de literaire exploten van Sandrine verstraete. Verstraete, met een grote liefde voor het improvisatorische werk, zal onder begeleiding van Albertijns gitaar fragmenten uit haar literair debuut ‘r mp’ voorstellen. Samen met haar uitgeverij ‘t Balanseer grijpt ze deze avond aan om haar boek een open forum te geven.

20 november 2013


cc Berchem, Driekoningenstraat 126, 2600 Berchem


20u00
Sean Noonan A Gambler’s Hand


Drummer/componist Sean Noonan is al ruim anderhalf decennium een van de drijvende krachten van de geïmproviseerde muziek in Brooklyn, met uitstapjes richting avant-garde jazz, vrije improvisatie en experimentele grootstadsrock. 


In 2012 bracht hij ‘A Gambler’s Hand’ (Songlines) uit, een album waarop hij met vier strijkers muziek maakte voor een stille film die gebaseerd was op zijn gelijknamige kortverhaal. 

Die suite brengt hij nu naar België met een Pools kwartet dat bestaat uit Adam Roszkowski (viool), Maciej Afanasjew  (viool), Magda Małecka (altviool) en Jan Roszkowski (cello). 


Verwacht geen doorsnee kamermuziek, want Noonan wordt nog altijd aangespoord door de punkjazz van zijn vroege jaren, deed inspiratie op bij de 20e eeuwse gecomponeerde muziek en zijn werk vertoont duidelijk verwantschappen met de al even eclectische wereld van John Zorn.
Warmenbol vs. Heestermans


Jakob Warmenbol is drummer bij bands als The Unrevealed Society en het kersverse Bolhaerd, Erik Heestermans bij het trio Sheldon Siegel en bij De Stervende Honden. 


Ze behoren tot een nieuwe lichting improviserende muzikanten die met open vizier verder bouwen op de verworvenheden van de vorige generaties en voortdurend op zoek zijn naar onontgonnen terrein. Zoals een percussieduo.http://www.ccberchem.be/nl/event/4516/voorprogramma-warmenbol-vs-heestermans


20 oktober  2013


Zuiderperhuis, Waalsekaai 14 2000 Antwerpen


20u00Ken Vandermark & Paal Nilssen-LoveDe Amerikaanse rietblazer Ken Vandermark is een van de centrale muzikanten van zijn generatie. Zo is hij niet enkel een meesterlijk muzikant en componist, maar ook een onvermoeibare spilfiguur die voortdurend op zoek gaat naar nieuwe uitdagingen en partners om die mee uit te voeren. 


De Noorse drummer/geweldenaar Paal Nilssen-Love (Atomic, The Thing,…) is al ruim een decennium een van zijn favoriete speelpartners. 


De twee zaten al samen in verschillende bands, waaronder School Days, Peter Brötzmanns Chicago Tentet en Lean Left (met de gitaristen van The Ex), maar treffen elkaar ook regelmatig voor duoconcerten. Intussen verschenen ook al 6 albums (allemaal bij het gerenommeerde Smalltown Superjazz) en die bieden voldoende bewijs van een uitzonderlijke samenwerking die zich voortdurend beweegt tussen vrije expressie, overweldigende explosiviteit, onstuitbare grooves en pure telepathie. 


Mis dit eerste Belgische duoconcert niet!
Bert Dockx  & Mauro Pawlowski


Bert Dockx is het gezicht van twee van de meest gelauwerde bands van het moment: Dans Dans en Flying Horseman. 


Mauro Pawlowski is vermoedelijk de meest productieve en eclectische Vlaamse muzikant van de voorbij twee decennia. 


Wat hen verbindt (naast Antwerpen): gitaren, creativiteit en eigenzinnigheid, een ideaal recept.Tickets aan de kassa
25 oktober  2013


co Sint-Andries, Sint- Andriesplaats 24, 2000 Antwerpen


20u00
Kiðagil met Joachim Badenhorst, Eirikur Orri, Stina Haraldsdottir, Hilmar Jensson


Antwerpenaar Badenhorst geldt nu al als een van de boeiendste Belgische exportproducten binnen de jazz en vrije improvisatie. 


Zijn solodebuut ‘The Jungle He Told Me’ (Smeraldina-Rima, 2012) werd overal onthaald op enthousiaste kritieken en zopas bracht bij het eerste album uit van zijn eigen Klein-label (‘Nachtigall’ met grootheden John Butcher en Paul Lytton). 


Voor dit concert wordt hij echter vergezeld door drie IJslandse muzikanten - Eirikur Orri (trompet), Stina Haraldsdottir (viool) en Hilmar Jensson (gitaar) – die het klankpalet van hun instrument aanzienlijk uitbreiden met allerhande effecten. Orri viel al te horen in Badenhorsts Curate Urio Orchestra, terwijl Jensson (Alasnoaxis, Tyft,…) net als Badenhorst regelmatig samenspeelde met het kruim van de New Yorkse scène. 


Een concert dat alleen maar kan verrassen.

Strings Sing met Alison Blunt, Gino Coomans & Peter Jacquemyn


‘Strings Sing’ is een nieuw project van beeldhouwende bassist Peter Jacquemyn en cellist Gino Coomans (Sheldon Siegel). 


Voor hun debuutconcert spelen ze met de klassiek geschoolde violiste Alison Blunt, die al jarenlang de wereld rondreist om de grenzen tussen genres te slopen en werkzaam is in de werelden van dans, theater, performance, rock en vrije improvisatie.